Home

Samenvatting

Opzet van de jaarstukken
Dit zijn de Jaarstukken 2024. Met de jaarstukken laten Gedeputeerde Staten zien wat zij hebben gedaan en bereikt met het beleid (doelen en prestaties) en met de financiën (rekeningresultaat en balans). De jaarstukken zijn ingedeeld volgens het Besluit Begroting en Verantwoording gemeenten en provincies (BBV). De jaarstukken bestaan uit 2 delen: het Jaarverslag 2024 en de Jaarrekening 2024.

Het Jaarverslag 2024 bestaat uit:

  • De bestuurlijke inleiding. Hierin staan de belangrijkste bestuurlijke ontwikkelingen en de belangrijkste resultaten van 2024.
  • Het financieel beeld. Dit zijn de financiële resultaten van 2024 met in het bijzonder de analyse van het rekeningresultaat.
  • De ambitieverantwoording. Daarin staat:
    • de inleiding per ambitie. Dit is een uitleg bij de onderwerpen die deel uitmaken van de ambitie.
    • de verantwoording over de realisatie van de beleidsdoelen. Dit noemen we de eerste W-vraag: wat hebben we bereikt?
    • de verantwoording over de realisatie van de beleidsprestaties. Dit noemen we de tweede W-vraag: wat hebben we daarvoor gedaan?
    • de verantwoording over de besteding van budgetten. Dit noemen we de derde W-vraag: wat heeft het gekost? De verantwoording is een analyse van het verschil met de bijgestelde begroting. Verschillen groter dan € 0,5 miljoen of met bestuurlijk belang, lichten we apart toe. Het totaal van de toelichtingen sluit altijd aan op het totaal van het financiële verschil per beleidsdoel.
  • De verantwoording over thema's. Deze staat in de paragrafen die door het BBV worden voorgeschreven en in de aanvullende paragrafen Arbeidscapaciteit, Subsidies en EU-subsidies.

De jaarrekening bestaat uit:

  • De ambitierekening. Deze legt per ambitie uit wat de oorzaak is van de afwijking in vergelijking met de bijgestelde begroting.
  • De balans en een uitleg op de balans.
  • De SiSa-bijlage: Single Information Single Audit . Dit betekent: eenmalige informatieverstrekking, eenmalige accountantscontrole. Deze verantwoording hoort als bijlage bij de jaarstukken die de provincie maakt. Hierin wordt een uitleg gegeven over de ontvangen specifieke uitkeringen van het Rijk en wat we daarvan hebben uitgegeven.
  • Het overzicht van de lasten en baten per beleidsprestatie.

Controle van de accountant
De controle van de accountant op getrouwheid richt zich op de jaarrekening. Getrouwheid wil zeggen dat de provincie in de jaarrekening een waarheidsgetrouw beeld geeft: zijn alle transacties zoals ze hebben plaatsgevonden juist en volledig in de jaarrekening verwerkt? De accountant stelt ook vast dat het jaarverslag en de jaarrekening met elkaar in overeenstemming zijn.

Online versie van de jaarstukken
De meeste onderdelen van de jaarstukken zijn voorgeschreven in het BBV. Alle onderdelen samen zijn een groot boekwerk. De jaarstukken zijn ook online te bekijken via de website https://www.begrotingzuidholland.nl .

Getalnotatie (v) en (n)
In de verschillenverklaring bij de 3e W-vraag 'Wat heeft dat gekost?' staat per bijstelling in de titel wat het financiële effect is van dat verschil:

  • Een (v) betekent dat de werkelijke lasten lager zijn dan begroot en/of dat de werkelijke baten hoger zijn dan begroot.
  • Een (n) betekent dat de werkelijke lasten hoger zijn dan begroot en/of dat de werkelijke baten lager zijn dan begroot.

In de jaarrekening staan veel optellingen. Soms is de optelsom van alle onderdelen anders dan het totaal. Dat komt doordat de onderdelen zijn afgerond.  

Baten en lasten, inkomsten en uitgaven
De jaarstukken zijn opgesteld op basis van het baten-lasten stelsel. Dat betekent dat baten en lasten worden toegerekend aan het jaar waarop zij betrekking hebben, onverschillig of zij tot inkomsten of uitgaven in dat jaar hebben geleid. Twee fictieve voorbeelden om dit uit te leggen:

  • een onderzoek dat is uitgevoerd door een extern bureau in 2024 wordt in 2025 gefactureerd en betaald. In de jaarrekening 2024 wordt dit als last verantwoord, hoewel de betaling (uitgave) pas in 2025 plaatsvindt.
  • in december 2024 wordt door de provincie huur vooruit ontvangen van de maand januari 2025. Deze inkomsten in 2024 worden pas als opbrengst verantwoord in de jaarrekening 2025.

Lastencategorieën
In deze Jaarstukken laten we de opbouw van de lasten zien in een grafiek. Deze staat in het samenvattend financieel beeld en in elke ambitie bij de 3e W-vraag 'Wat heeft dat gekost?'. De lasten zijn daarbij verdeeld in:

  • Arbeidskosten. Dit is de loonkostenformatie die staat onder A in de paragraaf Arbeidscapaciteit .
  • Kapitaallasten. Dit zijn de kapitaallasten als gevolg van een investering.
  • Subsidies en inkomensoverdrachten. Dit gaat om de lastneming van subsidies en om bijdragen aan met name andere overheidsinstellingen.
  • Overige lasten. Dit zijn de lasten die niet horen bij de hiervoor genoemde categorieën. Het gaat onder meer om uitgaven voor planmatig en groot onderhoud, externe inhuur, beleidsmatige onderzoeken, software licenties, stortingen in voorzieningen, afwaarderingen van aangekochte gronden, te betalen belastingen, gas/water/licht en verschillende overige uitgaven.

De categorie 'subsidies en inkomensoverdrachten' is een groot deel van de provinciale begroting. In deze categorie zijn de lasten begroot van subsidies, zoals de concessie voor het openbaar vervoer. Ook staan in deze categorie de bijdragen die de provincie geeft aan andere overheidsinstellingen, zoals de omgevingsdiensten. Die bijdragen staan in de verslaggevingsregels (informatie voor derden = Iv3) als 'inkomensoverdrachten'.

Deze pagina is gebouwd op 04/23/2025 08:57:17 met de export van 04/23/2025 08:47:02