Het beleidsdoel Erfgoed en cultuur is vastgesteld in het omgevingsbeleid. De uitwerking van dit beleidsdoel vind je via deze link .
Beleidsprestatie 4-2-1 Erfgoed beschermen in de omgeving
De kern van het erfgoedbeleid van Zuid-Holland is het behoud van erfgoed door het beschermen, beleven en benutten van erfgoed. Deze beleidskeuze concentreert zich op het beschermen van het erfgoed in Zuid-Holland. Dit doet de provincie door:
- Behouden en versterken werelderfgoed (erfgoederen van uitzonderlijke universele waarde);
- Behouden en verbeteren kroonjuwelen cultureel erfgoed;
- Garanderen van windvang en zicht op historische windmolens;
- In stand houden en verbeteren van de omgeving van landgoederen en kastelen of kasteelterreinen.
Wat hebben we bereikt?
Erfgoed en cultuur zijn van heel grote waarde voor onze provincie. Door goed voor ons erfgoed te zorgen, bewaren we dat wat onze dorpen en steden uniek maakt. Daarmee wordt onze provincie aantrekkelijker voor inwoners en toeristen.
In 2024 droegen wij bij aan het behoud, de verbetering en de versterking van erfgoed. We zorgden ervoor dat erfgoed en archeologie een stevige plek kregen in grote ruimtelijke veranderopgaven. We adviseerden over het behoud en versterken van cultuurgeschiedenis bij ruimtelijke ontwikkelingen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Algemeen
- In 2024 gingen we verder met de ontwikkeling van de biografie van Zuid-Holland. De biografie is het verhaal van het ontstaan van het landschap van Zuid-Holland. In de biografie staan beschouwingen en aanbevelingen om erfgoed een stevige plek te geven in de grote ruimtelijke ontwikkelingen die nu en in de komende jaren de ruimtelijke agenda bepalen. Zo zorgen we ervoor dat culturele identiteit, erfgoed en ruimtelijke kwaliteit een belangrijk onderdeel zijn van de landelijke en provinciale uitwerking van de grote ruimtelijke opgaven. De biografie is klaar in 2025.
- Voor het kroonjuweel Schurvelingen begonnen we met het verder ontwikkelen van de bestaande richtlijnen over hoe om te gaan met cultuurhistorische waarden bij ruimtelijke ontwikkelingen. Dit deden samen met de gemeente Goeree-Overflakkee. De nieuwe richtlijnen staan in een handreiking. De handreiking helpt om het bijzondere cultuurhistorisch karakter van dit kroonjuweel nog beter te beschermen bij ruimtelijke ontwikkelingen.
- We brachten ongeveer 105 erfgoedadviezen uit bij ruimtelijke plannen. Die plannen gingen bijvoorbeeld over werelderfgoed, over archeologische waarden en over ander erfgoed dat door de provincie is aangewezen. Dat zijn kroonjuwelen, molenbiotopen en kasteel- en landgoedbiotopen. Biotoop wil zeggen dat niet alleen wordt gekeken naar het erfgoed zelf maar ook naar de omgeving waarin het erfgoed staat.
- Naast de standaard planadvisering brachten we steeds vaker vroegtijdig advies uit bij (boven)regionale ontwikkelingen. Denk aan locaties voor windenergie en hoogspanningsverbindingen. Bijvoorbeeld de nieuwe 150 KV verbinding tussen Geertruidenberg en Krimpen a/d IJssel en de windzoekgebieden in RES regio Alblasserwaard.
- We werkten mee aan het advies rond werelderfgoed Kinderdijk en de Hollandse Waterlinies. Dat advies was onderdeel van een aantal Heritage Impact Assessments (HIA’s). Daarbij wordt vastgesteld wat het effect kan zijn van voorgenomen ingrepen op erfgoedwaarden.
Beleidsprestatie 4-2-2 Rijksmonumenten en historische molens in goede staat
Beschermen van erfgoed vormt de basis van waaruit de provincie werkt aan een beter beleefbaar en benut erfgoed, waaronder rijksmonumenten en historische molens. De provincie wil dat erfgoed voor de toekomst behouden blijft. Daarvoor stimuleert de provincie het restaureren en toekomstbestendig maken van rijksmonumenten en draagt ze zorg voor het onderhouden en laten draaien van historische windmolens.
Voor rijksmonumenten doet de provincie dit door het verlenen van subsidies, door de inzet van de aanjager voor herbestemming van rijksmonumenten, financieren van adviezen op maat voor herbestemming, inzet op verduurzaming en inspelen op klimaatverandering en het stimuleren van de werkgelegenheid en het vakmanschap in de restauratiebranche.
Onderhoud en laten draaien van historische windmolens stimuleert de provincie door het verlenen van subsidies voor (groot)onderhoud en door het beschikbaar stellen van draaipremies.
Wat hebben we bereikt?
Rijksmonumenten vertellen het verhaal van Zuid-Holland. Ze geven kwaliteit en identiteit aan hun omgeving. Wij droegen bij aan het behoud van dit erfgoed met onze kennis en advies bij restauratie, bij verduurzaming en bij herbestemming van rijksmonumenten. Ook worden molens toekomstbestendig gemaakt door het onderhouden en laten draaien van historische molens. Zo bewaren we rijksmonumenten voor de toekomst.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Algemeen
We droegen bij met een extra storting in het Landelijke Cultuurfonds voor monumenten. Dat geld is voor het verduurzamen, restaureren en/of herbestemmen van lokaal beschermde monumenten in Zuid-Holland. Dit bedrag is voor een keer verdubbeld vanuit het Restauratiefonds. In totaal was € 1 miljoen extra beschikbaar.
Begin 2024 zijn de laatste drie provinciale molens in Leidschendam-Voorburg door de commissaris van de Koning overgedragen aan de Rijnlandse Molenstichting. Door deze overdracht vallen de molens niet meer onder provinciaal beheer. Dat past beter bij de taken van de provincie.
Stimuleren en faciliteren bij restaureren en herbestemmen rijksmonumenten en stimuleren bij (groot) onderhoud molens
- Met de Subsidieregeling ‘Restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland’ droeg de provincie bij aan het behoud van rijksmonumenten. PS hebben met een amendement extra geld beschikbaar gesteld. Daardoor konden alle aanvragen worden toegekend. 29 restauratieprojecten kregen subsidie: molens, monumentale boerderijen, religieuze monumenten, orgels, industriële monumenten en monumenten met een maatschappelijke functie zoals het quarantainecomplex in Rotterdam.
- We stimuleren herbestemming van rijksmonumenten, oftewel een andere bestemming geven aan het monument. De provincie gaf daarom 4 subsidies voor werkzaamheden voor verduurzaming en toegankelijkheid van rijksmonumenten. Bijvoorbeeld aan gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht (isoleren van het dak voor het maken van een voorlichtingsruimte) en de kapel van Oud Poelgeest in Oegstgeest (isoleren van de buitenschil en het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een handicap).
- Ook gaf de provincie subsidie aan 11 boerderijen (rijksmonumenten) voor groot onderhoud van daken.
- Met een subsidie aan Museum Prinsenhof werd bijgedragen aan de restauratie, verduurzaming, modernisering en betere toegankelijkheid van dit rijksmonument.
Voorbeelden van afgeronde projecten uit 2024 zijn: de herbestemming van De Vlietwoning te Naaldwijk (gemeente Westland), de restauratie van molen Kijck over den Dijk in Dordrecht, de restauratie van het Mittereither orgel in de dorpskerk in Woubrugge, de Bosrendierenstal van Diergaarde Blijdorp en de restauratie en herbestemming van de Neherlab Toren in Leidschendam.
De provincie financierde ook 10 adviezen op maat voor herbestemming. Het ging bij de adviezen om benodigd onderzoek of voorontwerp voorafgaand aan de uitvoering. Het ging bijvoorbeeld om onderzoek naar de huidige bouwkundige staat, een bouwhistorisch onderzoek en een onderzoek naar toekomstbestendige financiering voor nieuw gebruik.
De ‘aanjager herbestemming’ begeleidde 28 projecten met advies aan 11 agrarische-, 9 industriële-, 5 religieuze en 3 overige monumenten. De aanjager herbestemming is een adviseur die met eigenaren meedenkt over ander gebruik van monumenten.
We hielpen gemeenten met minder dan 50.000 inwoners bij de verduurzaming van een monumentaal pand. Dat deden we met een uitbreiding van het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed, in samenwerking met de opgave ‘Verduurzaming bebouwde omgeving’. Er is geholpen bij het verduurzamen van 35 monumentale panden. Voor nog eens 40 monumentale panden is het traject gestart om de panden te verduurzamen. Onder de monumentale panden zijn steeds meer kerken en andere religieuze monumenten. Partners in het programma zijn Monumentenwacht Zuid-Holland en de Groene Grachten. Zij steunen monumenteneigenaren met een energiescan en maatwerkadvies.
In 2024 was het rapport klaar van de Erfgoedmonitor Zuid-Holland. Uit het rapport blijkt dat we goed op weg zijn om het aantal matige en slechte objecten terug te dringen. De provincie Zuid-Holland scoort bovengemiddeld goed ten opzichte van andere provincies.
De stichting Erfgoedhuis Zuid-Holland is een belangrijke maatschappelijke partner van de provincie. De stichting krijgt elk jaar een boekjaarsubsidie. In 2024 bestond Erfgoedhuis 25 jaar, de stichting vierde dat met een eigen digitale canon. Daarnaast:
- steunde Erfgoedhuis de provincie in de volle breedte bij de uitvoering van het erfgoedbeleid.
- steunde Erfgoedhuis gemeenten met integraal erfgoed- en archeologiebeleid.
- organiseerde Erfgoedhuis bijeenkomsten en studiedagen. Dat waren bijvoorbeeld de jaarlijkse Erfgoeddag, de netwerkdag voor agrarisch erfgoed ‘Boerenbont', de netwerkdag Archeologie en studiedagen over het koloniaal verleden.
- leverde de stichting de klimaatrisicokaarten voor erfgoed op. Daarop staan de risico's voor monumenten bij een veranderend klimaat.
- organiseerde Erfgoedhuis in het Archeologiehuis de expositie ’Bestemming bereikt’ over Zuid-Hollandse migratieverhalen aan de hand van opgegraven voorwerpen in Zuid-Holland én persoonlijke voorwerpen en verhalen van mensen uit verschillende Alphense gemeenschappen.
- Begon Erfgoedhuis met de datawerkplaats. Die steunt erfgoedinstellingen bij het digitaliseren van hun collectie.
We stimuleerden de interesse van jongeren voor het restauratievak met een bescheiden begrotingssubsidie aan Stichting Restauraties Opleidingsprojecten (ROP) Zuid-West. Dit was voor 86 restauratieopleidingsprojecten waarbij 72 leerlingen zijn betrokken.
Voor het gewone onderhoud en de draaipremies van molens waren de structurele subsidies beschikbaar. De provincie gaf in 2024 ook subsidies voor groot onderhoud aan de molens. Daarmee zijn later geen restauraties nodig die kostbaarder en omvangrijker zijn. Van de 18 aanvragen konden we acht volledig en één deels toekennen.
Beleidsprestatie 4-2-3 Provinciale Erfgoedlijnen zichtbaar en beleefbaar
De provincie wil de erfgoedlijnen ontwikkelen en beleefbaar maken en het erfgoed rondom de erfgoedlijnen behouden door bescherming, beleving en benutting. Dit gebeurt in samenwerking en afstemming met belanghebbende partijen.
Wat hebben we bereikt?
De provincie heeft de rol van verbinder. We kregen vele honderden organisaties (medeoverheden, maatschappelijk middenveld en ondernemers en vrijwilligers die zich bezighouden met cultuur en erfgoed) aan tafel bij de zeven erfgoedtafels. Dat zijn netwerken die samenwerken aan het beleefbaar maken van de erfgoedlijnen. Samen zorgen ze er niet alleen voor dat het erfgoed behouden blijft voor de toekomst, maar dat het erfgoed zichtbaar is, dat mensen het kunnen bezoeken en dat mensen ervan kunnen genieten. De organisaties die deelnemen aan de erfgoedtafels dienen projectvoorstellen in die hieraan bijdragen. Dit sluit aan bij het Verdrag van Faro. Faro stelt de mens en de samenleving centraal en hún relatie met erfgoed. De organisaties wisselen ook kennis uit voor de verdere ontwikkeling van het erfgoed in de erfgoedlijnen. In 2024 heeft de provincie de erfgoedlijnen herijkt. Dat betekent dat er plannen zijn gemaakt voor de verdere ontwikkeling van de erfgoedlijnen. Daarmee maakten we de erfgoedlijnen klaar voor de toekomst.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Samenwerken bij erfgoedlijnen
Zuid-Holland heeft 7 erfgoedlijnen; de Atlantikwall, Historisch Haringvliet, de Neder-Germaanse Limes, Trekvaarten, Maritieme Industrie, de Oude Hollandse Waterlinie en de Landgoederenzone. Iedere erfgoedlijn heeft een erfgoedtafel die besluit over wat zij met de erfgoedtafel wil bereiken. Alle 7 erfgoedtafels organiseerden meerdere bijeenkomsten waar mensen elkaar konden ontmoeten en kennis uitwisselden. Ook werden hier projectvoorstellen toegelicht. Aan deze erfgoedtafels kan iedereen meedoen.
In 2024 hebben Gedeputeerde Staten de erfgoedlijnen herijkt. De erfgoedlijn Trekvaarten is uitgebreid met de trekvaartverbindingen tussen Leiden en Utrecht en tussen Gouda en Amsterdam. De erfgoedlijn Waterdriehoek is nu de erfgoedlijn Maritieme Industrie, die de grote rivieren volgt van Hoek van Holland tot en met Gorinchem. Eind 2024 vond de eerste erfgoedtafel in de nieuwe setting plaats.
Met de subsidieregeling voor Erfgoedlijnen subsidieerden we projecten op advies van de erfgoedtafels. We subsidieerden 70 projecten. De subsidie van de provincie werd meer dan verdubbeld door onze partners. Veel vrijwilligers zetten zich in voor het beleefbaar maken van de erfgoedlijnen.
In 2024 rondden we diverse projecten af, waaronder:
- het restaureren en toegankelijk maken van de kasteeltoren van kasteel Wittenburg in Wassenaar.
- het openen van het noordelijk gangenstelsel van Atlantikwallmuseum Noordwijk.
- het publieksboek ‘Gewapend met karabijn en camera’.
- locatietheater Oude Hollandse Waterlinie in Nieuwpoort.
- expositie ‘Goden, gemmen en geluk’ op twaalf locaties langs de Limes.
- de Dag van het Kasteel, Bunkerdag en Trekvaartdag.
Ook stelden we een nieuwe subsidieregeling vast: Erfgoedlijnen 2025. Deze geldt per 2 januari 2025 voor alle nieuwe aanvragen.
Beleidsprestatie 4-2-4 Archeologie beschermen en zichtbaar
De provincie heeft de wettelijke taak om:
- Archeologische waarden ruimtelijk te beschermen (Erfgoedwet, Omgevingswet)
- Haar archeologische vondsten (provincie is eigenaar van een groot deel van wat er gevonden wordt) en bijbehorende documentatie deskundig te bewaren in een geschikt archeologisch depot en toegankelijkheid te bevorderen (Erfgoedwet, Omgevingswet)
De provincie zet zich in om archeologische vindplaatsen in stand te houden en te benutten bij ruimtelijke inpassingen in het landschap.
Bij archeologisch waardevolle terreinen proberen gemeenten en provincie verstoring van de bodem zo veel mogelijk te voorkomen. Maar soms kan het niet anders, bijvoorbeeld bij de aanleg van een weg of brug. Dan wordt de betreffende vindplaats opgegraven. De resultaten van de opgraving worden gepubliceerd en de vondsten komen daarna in het provinciaal depot voor Bodemvondsten. De provincie zet zich in om deze vondsten actief uit te lenen en onderzoek te stimuleren.
De sites van de Romeinse Limes zijn als icoon van het derde venster van de Canon en Werelderfgoed toeristisch te vermarkten en een belangrijk aspect in de ruimtelijke bescherming als provinciale taak. De meeste archeologische vindplaatsen liggen echter verscholen in de bodem en vormen daar als het ware een bodemarchief dat je alleen via opgravingen bereikt. Deze onzichtbaarheid maakt ze extra kwetsbaar voor ruimtelijke ontwikkelingen die gepaard gaan met bodemingrepen. Het behoud van dit ‘bodemarchief’ vraagt dan ook continu aandacht en zorg. Als onderdeel van deze zorgplicht wil de provincie regionale archeologische thema’s die onbelicht zijn samen met gemeenten beter naar voren brengen. Door het vergaren en delen van deze nieuwe kennis kan de provincie beter zorgen voor het rijke provinciale bodemarchief. Tevens zet de provincie zich in om het publiek actief te betrekken bij het verleden van de provincie door subsidieregeling.
Wat hebben we bereikt?
De provincie Zuid-Holland zorgt ervoor dat haar rijke archeologie er ook is voor toekomstige generaties. Daarom krijgt archeologie een belangrijke plaats in planadvisering en bij grote transities. We maken archeologie en de verhalen die erbij horen, toegankelijk voor de inwoners en bezoekers van Zuid-Holland. We bewaren onze archeologische vondsten en de documenten die daarbij horen in ons archeologische depot in Alphen aan den Rijn.
In 2024 was het internationale project ‘Bridging the North Sea’ klaar. Het project is gefinancierd door het Straits fonds dat de samenwerking tussen de kustregio's in Nederland, België, Frankrijk en Engeland stimuleert. Met het project Bridging the North Sea is een internationaal netwerk opgebouwd van wetenschappers, overheden, musea en vrijwilligers, die samen een archeologisch wetenschapsprogramma over het Romeins verleden rondom de Noordzee ontwikkelden. Het project leverde ook een actieplan op voor wetenschappelijk onderzoek en voor manieren om het publiek te betrekken bij de Romeinse geschiedenis en archeologie.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Algemeen
De provincie zorgde voor het rijke provinciale bodemarchief door het verzamelen en delen van nieuwe kennis uit de bodem. Bij ruimtelijke plannen adviseerden wij over de wijze waarop de archeologie in de bodem zoveel mogelijk behouden kan blijven.
Beschermen, beleven en benutten van archeologische waarden
We beheren onze huidige collectie en zijn bezig met digitalisering van analoge opgravingsdocumentatie. We lenen ook vondsten uit voor onderzoek en tentoonstellingen. Zo was een bewerkte edelsteen uit het depot te zien in de mini expositie ‘Goden, gemmen en geluk’ op verschillende locaties langs de Limes.
In het Archeologiehuis bij het Archeon laten we de meest bijzondere vondsten uit het provinciaal archeologisch depot zien. In 2024 was hier onder meer de tentoonstelling ‘Bestemming bereikt’. Hier werd archeologie gekoppeld aan het thema migratie.
In 2022 spraken PS zich uit voor de Uitwatering in Katwijk als voorkeurslocatie voor de vestiging van ons nieuwe archeologisch depot. In 2024 werkten we aan een uitgewerkt programma van eisen. Definitieve besluitvorming over wel of niet verhuizen van het depot naar Katwijk staat op de planning voor de eerste helft van 2025.
We willen onze inwoners en bezoekers actief betrekken bij het verleden van de provincie. In 2024 is de subsidieregeling ‘publieksbereik archeologie’ geactualiseerd en voor het eerst sinds 2021 weer opengesteld. We verleenden 13 subsidies, waaronder voor de tentoonstelling 'Steenrijk - Ridders en kastelen in het Westland' en ‘Expeditie Doggerland,’ waar deelnemers naar fossielen en archeologische vondsten op de Maasvlakte gaan zoeken.
Samen met provincies Utrecht en Gelderland zetten we ons in als siteholder van het UNESCO Werelderfgoed: de Neder-Germaanse Limes. Als siteholder zijn we verantwoordelijk voor behoud van de werelderfgoedwaarden en het bekend maken ervan, maar geen beheerder van deze plekken (dat zijn de eigenaren zelf). Het UNESCO Werelderfgoed is cultureel erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. Daarom is het van groot belang om het te behouden. Om het werelderfgoed Neder-Germaanse Limes te behouden, werken de provincies Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht samen in de Nederlandse Limessamenwerking (NLS). Afspraken hierover zijn vastgelegd in de Centrumregeling Limessamenwerking UNESCO Werelderfgoed. In 2024 is de Centrumregeling onderzocht en opnieuw vastgesteld. De NLS ontwikkelde ook een nieuw beleidsplan voor de periode 2025-2028.
Beleidsprestatie 4-2-5 Cultuurparticipatie en bibliotheken
Het provinciaal cultuurbeleid richt zich op a) waarborging van de basisvoorziening cultuurparticipatie en b) ondersteuning van de openbare bibliotheken in Zuid-Holland. Hiertoe verstrekt de provincie boekjaarsubsidies aan enkele ondersteuningsinstellingen.
- De basisvoorziening cultuurparticipatie wordt ingevuld door de volgende vier ondersteuningsinstellingen: Kunstgebouw, Jeugdtheaterhuis, Popunie en Stichting Educatieve Orkestprojecten. Deze instellingen werken op reguliere basis samen met onderwijsinstellingen. Het doel is dat meer kinderen en jongeren in aanraking komen met cultuur, dankzij kwalitatief goede en gespreide cultuurparticipatie en cultuureducatie. Daar waar mogelijk wordt aangesloten bij landelijke programma’s van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zoals Cultuureducatie met Kwaliteit en Cultuurparticipatie.
- De ondersteuning van de openbare bibliotheken in Zuid-Holland wordt ingevuld door middel van een boekjaarsubsidie voor de provinciale ondersteuningsinstelling Probiblio. Probiblio voert de ondersteuningsactiviteiten voor de openbare bibliotheken uit. Het doel is dat iedereen in Zuid- Holland recht heeft op toegang tot informatie en cultuur, en dat op een laagdrempelige wijze.
Wat hebben we bereikt?
Meedoen aan cultuur, actief of passief, zorgt voor veerkracht, verbinding en vermindering van kansenongelijkheid. We zetten daarom in op goede cultuurparticipatie en cultuureducatie voor verschillende doelgroepen en in verschillende gebieden in Zuid-Holland. Dit doen we door het steunen van cultuureducatie – en participatie door een boekjaarsubsidie aan Kunstgebouw, Jeugdtheaterhuis, Popunie, Stichting Educatieve Orkestprojecten (SEOP) en het Provinciaal Bevrijdingsfestival Zuid-Holland (Rotterdam). Ook is het themafonds Cultuurparticipatie opengesteld en ondersteunen we een netwerk van gemeenten waar kennis wordt uitgewisseld. Door een boekjaarsubsidie te geven aan de provinciale ondersteuningsinstelling Probiblio, steunen we alle openbare bibliotheken in Zuid-Holland. Zo heeft iedereen toegang tot kennis, informatie, cultuur en kan iedereen op een makkelijke en toegankelijke manier werken aan vaardigheden en ontwikkeling.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Algemeen
- Probiblio, Kunstgebouw, Jeugdtheaterhuis, Stichting Educatieve Orkestprojecten (SEOP) en het Provinciaal Bevrijdingsfestival Zuid-Holland (Rotterdam) ontvingen een boekjaarsubsidie voor het uitvoeren van afgestemde activiteiten om cultuur toegankelijk te maken voor iedereen.
- Kunstgebouw is incidenteel gecompenseerd voor de stijgende loonkosten.
- Voor het eerst neemt de provincie Zuid-Holland deel aan het landelijk programma Cultuureducatie met Kwaliteit 4 (CmK-4) 2025-2028. We doen dat door het vergoeden van de kosten voor het penvoerderschap Kunstgebouw. Het programma werkt met overheden, scholen en het culturele veld samen aan goede cultuureducatie voor elk kind. Het penvoerderschap van het programma houdt o.a. in dat Kunstgebouw de subsidieaanvraag bij het Fonds Cultuurparticipatie verzorgt, eerste aanspreekpunt is voor gemeenten en begeleiding en advies verzorgt bij de realisatie van de plannen.
- We geven samen met Cultuurfonds Zuid-Holland een financiële bijdrage aan de ontwikkeling van bovenlokale samenwerkingsprojecten via het Themafonds Cultuurparticipatie. 15 projecten kregen een subsidie van het Themafonds Cultuurparticipatie. Veel van deze projecten zijn gericht op jongeren en op moeilijk bereikbare doelgroepen.
- We begonnen met een onderzoek naar een basisvoorziening cultuurparticipatie voor de komende jaren. De provinciale basisvoorziening cultuurparticipatie bestaat uit Kunstgebouw, SEOP, Popunie en Jeugdtheaterhuis. Zij zetten zich in voor een inclusief Zuid-Holland waar iedereen kan meedoen aan cultuur. Het onderzoek moet een advies opleveren waarmee we verder kunnen werken aan het beleidsperspectief cultuur en erfgoed en voor nieuwe afspraken met de instellingen.
- 23 Wethouders Cultuur en Erfgoed namen deel aan de wethouderbijeenkomst in het derde kwartaal van 2024. Hier stonden de thema's uit de Samenwerkingsagenda centraal, zoals met belang van samenwerking tussen gemeenten en culturele instellingen in verschillende gemeenten en erfgoedparticipatie. Op de bijeenkomst met wethouders was veel aandacht voor de positieve relatie tussen meedoen aan cultuur en de gezondheid van onze inwoners: cultuur maakt aantoonbaar gezonder en gelukkiger.
- We hebben de cultuurconvenant Zuid-Holland (2025-2028) voorbereid. Daarmee hebben we een stevige positie richting het Rijk (ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en de Zuid-Hollandse gemeenten. We houden rekening met de mogelijke aanpassing van het culturele bestel. De provincie Zuid-Holland doet voor het eerst mee in dit cultuurconvenant.
- Beleid van gemeenten, provincies en Rijk over cultuurbeoefening wordt beter op elkaar afgestemd. In het Inter Provinciaal Overleg (IPO) met alle provincies maakten we hierover nieuwe afspraken (2025-2028).
- Een wijziging van de ‘Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen’ wordt voorbereid. Het IPO leverde input namens alle provincies.
- Het IPO sloot een bibliotheekconvenant met het Rijk, de gemeenten en de bibliotheeksector. In het convenant staan afspraken over de bijdrage van de bibliotheek aan de maatschappelijke opgaven:
- een geletterde samenleving
- deelname aan de informatiesamenleving
- een leven lang ontwikkelen.