Het beleidsdoel Goed functionerende provinciale infrastructuur is vastgesteld in het omgevingsbeleid. De uitwerking van dit beleidsdoel vind je via deze link .
Beleidsprestatie 2-2-1 Beheer en onderhoud: op orde en duurzaam
De fietspaden, bermen, wegen, vaarwegen, bruggen en sluizen en verkeerssystemen worden sober, doelmatig en duurzaam onderhouden met zo min mogelijk overlast. Beheer en onderhoud houdt de provincie daarmee boven het aansprakelijkheidsniveau en laten we zo efficiënt mogelijk plaatsvinden. Op dit moment doet de provincie dit op een manier met zo min mogelijk kosten, uitstoot en overlast voor de vaarweg- en weggebruiker en omgeving. Tijdens de werkzaamheden wordt het belang van de fietser en voetganger zwaar meegewogen. Er wordt ingezet op innovaties bij werkzaamheden om naast de kosten te beperken ook de uitstoot te verminderen.
Wat hebben we bereikt?
- Onderhoud aan fietspaden, bermen, wegen, vaarwegen, bruggen en sluizen en verkeerssystemen voerden we sober, doelmatig en duurzaam uit met zo min mogelijk overlast. Met dit onderhoud zorgden we ervoor dat onze infrastructuur veilig en beschikbaar was tegen zo min mogelijk kosten. Uitstoot en overlast voor de vaarweg- en weggebruiker en omgeving bleven zo veel mogelijk beperkt.
- Tijdens onderhoudswerkzaamheden zorgden we voor ‘minder hinder’ voor fietsers en voetgangers.
- Met innovaties verminderden we kosten en uitstoot. Bij het vervangen van asfalt en het aanbrengen van wegmarkering gebruikten we 30% minder materiaal of gerecycled materiaal. Dit verminderde de uitstoot zonder extra kosten.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Algemeen
- We gaven meer uit dan verwacht in 2024. Dat kwam met name door versnelling van projecten. De behoefte aan bereikbaarheid is hoog. De extra uitgaven op projecten komen nu nog ten laste van het gesloten systeem bereikbaarheid. In de toekomst zal dit ten laste komen van de algemene middelen.
- We hebben besloten om de huidige patrouillevaartuigen te vervangen door duurzame vaartuigen.
- We bouwden een deel van het provinciehuis om tot de nieuwe verkeerscentrale Koningspoort. Ook is een deel van de glasvezelverbinding aangelegd die hiervoor nodig is.
- De visie Vastgoed in beweging 2023-2026 is vastgesteld. In deze visie doen we voorstellen om het vastgoed klaar te maken voor de toekomst.
- We hebben overeenkomsten met roeiverenigingen rond de veiligheid op de vaarwegen. Deze overeenkomsten beoordeelden we in 2024. Samen met de Koninklijke Nederlandse Roeibond, Schippers Vereniging Schuttevaer en de 10 deelnemende roeiverenigingen maakten we nieuwe afspraken om de veiligheid op het water te verbeteren. Alle partijen ondertekenden in september de nieuwe overeenkomst, ook wel het roeiconvenant genoemd.
- We bekeken de inzet van buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) op de wegen. Deze evaluatie is in concept klaar. De voorlopige conclusie is dat de inzet van boa’s op de wegen meerwaarde heeft. De inzet wordt voortgezet.
- Ook in 2024 overlegden we met medeoverheden over bepaalde provinciale wegen. We maakten samen afspraken over de voorwaarden waaronder zij het eigendom, beheer en onderhoud van bepaalde provinciale wegen over willen nemen. De volgende overdrachten zijn voorbereid:
- Gemeente Nieuwkoop: een deel van de N460 en N461
- Gemeente Wassenaar: N441
- Gemeente Teylingen: N450
- Gemeente Leiden: oevers Nieuwe Rijn (Utrechtse Jaagpad)
- We droegen bij aan digitalisering (zie Beleidsprestatie 2-1-1).
- De nieuwe software voor het netwerkmanagementsysteem is aanbesteed. Dit deden we samen met de gemeenten Den Haag en Rotterdam. We gebruiken dit systeem voor de aansturing van de verkeerssystemen, zoals de Dynamische Route Informatiepanelen (DRIP's), rijstrooksignalering en verkeersregelinstallaties (VRI’s).
- We hebben de aanbesteding van het beheer en onderhoudscontract voor verkeerssystemen voorbereid. De voorbereiding kostte meer tijd waardoor de aanbesteding nog niet kon starten. In de aanbesteding bundelen we zowel het beheer en onderhoud als de vervanging in een geïntegreerd contract. Het gaat onder andere om verkeersregelinstallaties en openbare verlichting.
- We hebben een ontwikkelplan voor de bediening van bruggen is gemaakt en getest. Met dit plan zijn we voorbereid op de toekomst. In het stelden we vast hoeveel brugbedienaren we in vaste dienst kunnen aannemen. Ook staat in het plan wanneer we nog brugbedienaren moeten inhuren.
- We sloten een nieuwe raamovereenkomst af voor brugbediening door uitzendkrachten. Tijdens het vaarseizoen worden de lokale bruggen bediend door uitzendkrachten.
- We onderzochten wat de vastgestelde nieuwe richtlijn voor digitale veiligheid betekent voor onze werkzaamheden. We maakten een plan van aanpak en we begonnen met verschillende maatregelen om aan deze richtlijn te voldoen.
Realiseren duurzaamheidsambitie via assetmanagement provinciale infrastructuur
- We voerden projecten en onderhoudscontracten zo duurzaam mogelijk uit. Duurzaamheid is een standaard onderdeel bij het vaststellen van projectdoelen, het ontwerp en de aanbesteding. Volgens de aanpak ‘Duurzaam GWW’ keken we bij ieder project vooraf wat de milieu-impact en kansen voor duurzaamheid waren.
- We stellen locaties beschikbaar voor duurzaamheids- en innovatiepilots waar dat kan. Via verschillende kanalen brachten we dit onder de aandacht. Dit leidde nog niet tot concrete aanvragen.
- Waar we moesten kiezen om infrastructuur te vervangen of te blijven onderhouden (levensduur), gebruikten we de milieukostenindicator (MKI). De MKI laat zien wat het effect is op het milieu in de aanlegfase en in de onderhoudsfase.
- Welke assets van de provincie hebben de grootste kansen of maken het grootste verschil bij het besparen van energie? Dat brachten we in grote lijnen in kaart. We stelden vast welke maatregelen we kunnen nemen voor het besparen van energie bij de assets beweegbare bruggen en verkeerssystemen.
- In 2024 namen we een expert in dienst om een systeem te maken voor het bijhouden van onze duurzaamheidsambities. Het controlesysteem is nog niet klaar.
- Waar dat kon, namen we ecologisch bermbeheer als de standaard op in de regiocontracten voor beheer. Zo houden we rekening met planten en dieren die in de berm leven.
- De vernieuwde Infra Innovatiestrategie (Versie 2.0) is eind 2024 vastgesteld.
- Bij materiaalkeuze keken we naar de uitstoot van emissies en afval. We hebben:
- Asfalt hergebruikt of asfalt gebruikt dat op lagere temperatuur is gemaakt.
- Emissieloos materieel (elektrisch en op waterstof aangedreven) gebruikt bij onder meer de N210.
- Projecten opgezet waarbij zo veel mogelijk afval van door maaien en baggeren als grondstoffen worden ingezet.
Uitvoeren assetmanagement op onderhoudsniveau ‘Sober en Doelmatig’
- In 2024 voerde het Kiwa een opvolgaudit uit voor ons assetmanagementsysteem. Het Kiwa is een certificerende instelling dat keek of ons assetmanagementsysteem voldoet aan de norm NEN-ISO 55001. Het Kiwa stelde vast dat we voldoen aan de eisen die bij deze norm horen. Het bijbehorende certificaat is ook geldig in 2025.
- Bij het maken van projectplannen voor onderhoud keken we hoe de hinder van werkzaamheden geminimaliseerd of beperkt kan worden en wat dit kost. Dit deden we op basis van een analyse van de omgeving. Tijdens de uitvoering van werkzaamheden werkten we volgens deze projectplannen.
- In 2024 voerden we planmatig onderhoud uit aan:
- wegen : N443 (Noordwijkerhout - Sassenheim), N471 (Rotterdam) en N489 (Mijnsheerenland, Westmaas, Maasdijk). Op verschillende locaties is wegonderhoud uitgevoerd in de regiocontracten (totaal 53 km).
- vaarwegen : we werkten aan nautische voorzieningen inclusief walstroom en vaarwegbebording, vervanging van de oevers, T6 Heimanswetering Woudwetering en Oude Wetering, T8 Oude Rijn, T9 (Gouwe), T10 (Merwedekanaal).
- beweegbare kunstwerken traject 1 (Delftse Schie) Hoornbrug, traject 2 (Rijn-Schiekanaal) Nieuwe Tolbrug, Wijkerbrug, Kerkbrug en traject 10 (Merwedekanaal, Utrechtse deel) de Meerkerksebrug en Zwaanskuikenbrug zijn klaar. Nog niet klaar zijn traject 1 (Rijn-Schiekanaal) Kruithuisbrug, traject 9 (Gouwe) Julianasluis, traject 10 (Merwedekanaal) Bolgerijensebrug, Rijksstraatwegbrug, Bazelbrug.
- In juli 2024 is de Corbulotunnel in gebruik genomen. Dat betekende ook een overgang naar de beheer en onderhoudsfase.
- Ook dit jaar hielden we bij onderhoudswerkzaamheden rekening met ‘minder hinder’ voor langzaam verkeer. Enkele voorbeelden hiervan bij het planmatig onderhoud zijn:
- Tijdelijke fietspontonbruggen bij de Rijksstraatwegbrug, Bazelbrug en Haarbrug (Merwedekanaal).
- Veerponten bij Hefbruggen Boskoop, Waddinxveen, Gouwesluis (Gouwe).
- Fietstaxi bij de N231 vanwege de lange omleidingsroute.
- In de provincie zijn beweegbare bruggen over vaarwegen waarvan de provincie geen eigenaar is. Wel is de provincie verantwoordelijk voor het vaarwegbeheer. Bij deze bruggen zijn de wensen en de financiële bijdrage van de betrokken overheden vastgesteld in samenwerkingsovereenkomsten. We werkten bijvoorbeeld samen met de gemeenten Leiden, Delft, Alphen aan den Rijn en met de provincie Utrecht.