Het beleidsdoel Sterke samenleving is vastgesteld in het omgevingsbeleid. De uitwerking van dit beleidsdoel vind je via deze link .
Beleidsprestatie 1-2-1 Maatschappelijke ontwikkelingen
De provincie wil inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen ten dienste van bestaand of nieuw beleid. We volgen en duiden de ontwikkelingen in de samenleving en voorzien de organisatie van de juiste kennis en handvatten. De organisatie wil effectief gebruik kunnen maken van deze kennis en actief werken aan de eigen strategische kennispositie. Ook deelt de provincie deze informatie met derden, ten dienste van de opgaven waar wij in Zuid-Holland aan werken, al dan niet voorzien van handelingsperspectief.
Wat hebben we bereikt?
Er is een overzicht gemaakt van alle middelen die we in 2025 kunnen inzetten om strategische kennis te delen. Denk bijvoorbeeld aan trends, onderzoek, ontmoeting en debat.
We vergroten de strategische kennis van de provincie onder andere door bij opgaventeams trendchecks te houden. Een trendcheck is een interactieve sessie waarin we trends en ontwikkelingen bespreken. Daarmee kan een opgave kijken of relevante trends invloed hebben op de opdracht. We deden in 2024 zeven trendchecks bij verschillende opdrachten en opgaven.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Versterken van strategische provinciale kennis
Jaarthema’s
Er liepen twee thema’s als rode draad door het programma: ‘Brede welvaart’ en ‘Kwaliteit openbaar bestuur’. Het jaarthema ‘Brede welvaart’ is in 2024 afgerond, ‘Kwaliteit openbaar bestuur’ is een doorlopend thema. We begonnen in 2024 met de voorbereiding voor het nieuwe jaarthema ‘Kiezen en delen’.
Onderzoeken
We hebben in 2024 verschillende onderzoeken en verkenningen voorbereid, gestart en/of afgerond. Dat waren onderzoeken die meerdere ambities , Acht onderzoeken zijn in 2024 afgerond, waaronder ‘Ethics by design’, ‘Richtlijnen voor modellen in beleid‘ en ‘Polarisatie in Zuid-Holland’. We begonnen met acht nieuwe onderzoeken, zoals een onderzoek over voedselzekerheid, ‘Nimby’s voor de toekomst’ en ‘Bestemming in balans’. Deze onderzoeken lopen nog. Ook hebben we zeven onderzoeken voorbereid. Deze gaan bijvoorbeeld over de toekomst van gezondheid, marktontwikkeling in het nieuwe energiesysteem en de Natuur in 2025.
Doorwerking van onderzoeksresultaten via ontmoeting en debat
De onderzoeken leverden strategische kennis op die we op verschillende manieren bij verschillende doelgroepen
brachten. Er waren podcastuitzendingen onder de titel ‘Over Zuid-Holland gesproken’. Hierin werden thema’s besproken die de programmering van Kennis Zuid-Holland raken. In 2024 waren dit afleveringen over ‘Brede welvaart’, ‘Publieke platformen’, ‘Polarisatie’ en ‘Joods erfgoed in de wereld van nu’. We organiseerden acht bijeenkomsten waar we spraken over actuele ontwikkelingen in de maatschappij. De bijeenkomsten gingen bijvoorbeeld over publieke platformen, (arbeids)migratie en koloniaal erfgoed. We organiseerden een expositie met rondleidingen over het koloniaal verleden. In de lezingenreeks ‘Denkers van Waarde’ ging de commissaris van de Koning in gesprek met personen uit zijn netwerk. Dit waren onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Ron Fresen en Hans Goslinga.
In september vond het Festival van de Toekomst plaats.
Versterken relatie en samenwerking met de Zuid-Hollandse kennisinstellingen
De provincie versterkte de relatie en samenwerking met de Zuid-Hollandse kennisinstellingen. Nu lopen de volgende samenwerkingen:
- Er is een kennisprogramma rondom de regiodeals en Brede Welvaart in Zuid-Holland, samen met de Erasmus Universiteit. Ook met de Hogeschool Leiden kijken we of en hoe we samen kunnen werken op dit thema.
- Er loopt een kennisprogramma rond het thema ‘Polarisatie’, samen met de Universiteit Leiden.
- Met de Universiteit Leiden loopt ook een onderzoek naar indirecte en directe vormen van democratie. Ook het thema ‘Participatie valt hieronder. Dat thema is belangrijk voor alle beleidssectoren en opgaven van de provincie.